miercuri, 8 mai 2013

Insulele Maldive


Cele 1.190 de insule tropicale de coral constituie un eden pentru cei care iubesc plajele albe, lagunele turcoaz, palmierii si sporturile de apa. Frumusetea lumii subacvatice este neasemuita. Culorile psihedelice si varietatea vietuitoarelor au fascinat vizitatorii inca de cand insulele au devenit o destinatie pentru turismul subacbatic. Gradul de vizibilitate poate depasi 50m, iar temperatuta apei este calda tot timpul anului. Toate statiunile inchiriaza echipament pentru scufundari si exita si scoli pentru incepatori.

Insulele Maldive sunt din ce in ce mai populare printre turistii din toata lumea. Totusi acest paradis este vulnerabil, datorita faptului ca 80% din teritoriu se afla la mai putin de 1m deasupra nivelului marii. Acest lucru a fost evident in 2004, cand tsunami-ul a distrus 20 din cele 199 de insule locuite.

Se crede ca acesti atoli unici de coral s-au format cu 65-200 de milioane de ani in urma, din crusta unui lant de munti vulcanici stinsi. Atolii (cuvantul atol provine din Atholhu) sunt formati din bariere de recif coral. Partea din recif care se uneste cu insulele provine din corali distrusi, care dau plajelor culoarea alba specifica. Fiind protejate de recif, lagunele au ape calme si cristaline, pline de diverse specii de pesti si corali. Pentru a profita din plin de vacanta in Insulele Maldive, nu ratati urmatoarele atractii turistice:

• Colectia superba de artefacte, printre care se numara si tronurile sultanilor, in Muzeul National din Parcul Sultanului din Male.

• Moscheea Vineri (Hukuru) din secolul XVII din Male. Vizitati si Centrul Islamic. Sunt peste 20 de moschee imprastiate pe suprafata capitalei.

• Vizitati epava Victoria Maldivelor, scufundata in 1981 si care se afla pe partea de vest a Hulule.

• La Mushimasmingili Thila puteti urmari rechini de recif si pesti tropicali, in sectorul de nord al atolului Ari.

• Cumparati obiecte de artizanat local. Baa Atoll este unul dintre putinele locuri in cAare se mai folosesc tehnicile traditionale. Si in Male se afla cateva piete de artizanat.

• Vizitati lumea subacvatica. Toate statiunile au echipament profesional, scoli de scafandri si majoritatea statiunilor ofera plimbari cu barci cu fundul de sticla.

• Faceti o excursie de pescuit cu o barca echipata pentru pesti de dimensiuni mari. Noaptea puteti prinde o multime de pesti cu care puteti face un gratar dimineata.

• Vizitati insula Makunudhoo, renumita pentru calitatea mancarurilor. Insula este protejata din toate partile de o laguna frumoasa si plaje cu palmieri. Dezavantajul - insula este cea mai scumpa statiune din Maldive.

• Petreceti o noapte sau doua pe o insula nelocuita, sau vizitati un sat de pescari si faceti o excursie catre o insula nelocuita.

Desi spectacolele de muzica si dansuri traditionale nu au loc in fiecare zi, localnicii au pastrat cultura Divehi, in pofida influentelor straine - de la filmele indiene si artele martiale orientale, la fundamentalismul musulman. In capitala exista moda occidentala, muzica pop si videoclipuri, dar sarbatorile publice au intotdeauna o atmosfera maldiva. Bodu beru inseamna toba mare si este numele dat dansului si muzicii traditionale. Dansatorii incep cu miscari lente si nonsalante, apoi ritmul creste, culminand cu o frenezie a miscarilor.

Pestele si orezul sunt alimentele fundamentale in mancarurile localnicilor, iar carnea este consumata doar la ocazii speciale. Felurile nationale includ pestele prajit, pestele picant si supa de peste. Din nuci areca pisate, amestecate cu frunze de piper, cuisoare si lamaie, se face o bautura care se consuma dupa cina. Alcoolul se gaseste doar in statiunile turistice. In afara de nucile de cocos, putine fructe si legume cresc pe insula, asa ca majoritatea alimentelor servite in statiuni sunt importate.
Istorie

Primii locuitori au sosit in Madive probabil inainte de 500 IHr. Cateva secole mai tarziu, navigatorii arabi au inceput sa viziteze insulele, oprindu-se regulat pentru a face comert cu scoici si peste. Influenta araba a dus la convertirea insulelor la islamism, in 1153. In urmatorii 800 de ani tara a fost in mare parte condusa de o succesiune de sultanate, desi sultanii erau nevoiti sa imparta autoritatea cu puteri coloniale din Portugalia, Olanda sau Anglia. Maldive a devenit protectorat britanic in 1887 si si-a castigat independenta deplina in 1965. Trei ani maitarziu, sultanatul a fost abolit, iar Ibrahim Nasir a fost ales presedinte al noii republici.

Prima statiune turistica s-a deschis in 1972, dupa care insa a urmat o perioada de scadere a economiei, represaliile guvernului aducand localnicii aproape de o revolta. Nasir a fugit din tara in 1978, fiind inlocuit de Maumoon Abdul Gayoom, a carui politica de progres economic i-a adus o popularitate imensa.

Informatii utile

Daca vreti cateva ore in plus de soare, atunci trebuie sa vizitati insula intre decembrie si aprilie, cand este si apogeul sezonului secetos. Totusi aceasta perioada este si cea mai aglomerata din punct de vedere turistic – statiunile sunt ocupate, iar preturile sunt ceva mai ridicate. Perioada sarbatorilor de iarna este cea mai aglomerata. Intre mai si noiembrie vremea este calda, insa poate fi innorat, umiditatea este ridicata si musonul de sud-vest aduce ploi si furtuni. Se spune ca in lunile de tranzitie – noiembrie si aprilie – apele sunt mai limpezi si scufundatorii au o vizibilitate mai mare. 

Majoritatea indigenilor stau departe de turisti, in comunitati izolate, cu exceptia celor care lucreaza in statiuni si in Male. Localnicii care sunt musulmani se simt ofensati la vederea nuditatii sau a hainelor revelatoare in public, aceste standarde rigide fiind impuse si de guvern. Daca intrati intr-o moschee trebuie sa aveti picioarele si corpul acoperite, nu si gatul sau fata. Clima este calda si umeda, cu temperaturi intre 29 si 32°C. Ora locala este GMT +5. Moneda: Rufiyaa (MVR).



Sardinia - insula Paradis

Considerata la ora actuala o destinatie exotica, de lux, Sardinia se deosebeste de multe alte atractii turistice contemporane prin multitudinea elementelor de atractie si bogatia sa turistica. Recunoscuta de sute de ani ca fiind una dintre cele mai frumoase insule ale Mediteranei, Sardinia are cateva puncte forte: istoria care determina si o bogatie culturala impresionanta, peisajele absolut sublime, dezvoltarea turistica performanta si specificul traditional care se manifesta prin practicarea unui agroturism modern, capabil sa satisfaca orice pretentie. Pe langa aceste atuuri, aceasta insula a Italiei este locul perfect pentru practicarea sporturilor acvatice, a alpinismului sau a activitatilor de explorare. In mai putine cuvinte, Sardinia este o destiantie perfecta pentru initiati, pentru turistii care simt ca pot cuprinde in vacanta lor mai mult decat in mod obisnuit. A doua insula ca marime a Mediteranei este cu siguranta una dintre cele mai exotice, fascinante dar si bogate atractii turistice ale batranului continent. Asa ca daca inca nu v-ati hotarat ce parte a lumii veti vizita in vara aceasta, Sardinia reprezinta un bun punt de plecare.
Plurivalenta turistica
Datorita pozitiei sale privilegiate, in mijlocul Mediteranei, precum si gratie unei clime blande, favorabile turismului, Sardinia se bucura de usezon propice vacantelor extrem de lungi. Din mai pana in noiembrie insula este destinatia perfecta pentru cei dornici de sejururi exotice. Pe de alta parte, aceasta insula a Mediteranei cu o suprafata de 24.000 de kilometri patrati si cu o populatie de aproximativ 1.600.000 de persoane, are o istorie fulminanta care o pozitioneaza in aria de interes a atractiilor istorice ale continentului. In secolul trecut arheologii au descoperit urme ale civilizatiei neolitice – Sardinia este locul in care oamenii traiau in comunitati de sine statatoare inca de acum 4000 de ani. Intreaga insula este presarata atat cu muzee cat si cu situri sau monumente stravechi. Caracterizarea acestei comori a Italiei nu poate fi completa daca nu mentionam peisajele sublime, plajele largi si primitoare, orasele cu o arhitecura unica, fermele de pe tot cuprinsul insulei, bucataria specifica si facilitatile turistice care se afla la cele mai inalte standarde ale calitatii.
Mica incursiune in istoria insulei
In secolul al XX-lea, in urma cercetarilor, arheologii au gasit resturi umane care dateaza din preistorie, mai exact din 150.000 i.e.n. Cu toate acestea, principala mostenire istorica este cea lasata de civilizatia nuraghica care a trait pe aceasta insula din neolitic si pana la invazia Imperiului Roman. Misterioasele fortarete nuraghice (in numar de aproximativ 7000), raspandite pe intreaga insula au o vechime impresionanta, de 3500, 4000 de ani. Aceste constructii, a caror scop nu a fost stabilit cu exactitate, sunt principalele atractii arheologice ale tinutului si reprezinta un simbol al Sardiniei. La inceputul erei noastre insula a devenit provincie romana, apoi bizantina pentru ca la inceputul secolului al XIV-lea Sardinia sa intre sub juristrictia regelui Aragon. In anul 1720, insula din mijlocul Mediteranei devine regat independent sub casa de Savoia pentru ca in 1860 sa se alipeasca definitiv Italiei. Din cauza numeroaselor resurse (insula are multe mine de aur si argint) precum si datorita pozitiei privilegiate, Sardinia a fost dintotdeauna un paradis al colonistilor dar si un punct de atractie pentru marii cuceritori ai istoriei. Arhitectura oraselor sale, multitudinea ruinelor, a cetatilor sau a siturilor arheologice sunt astazi marturii ale acestor timpuri bogate in evenimente, dar si atractii turistice de un real interes.



Agroturismul este unul dintre cele mai dezvoltate segmente turistice ale zonei. Daca vreti o vacanta cu adevarat deosebita atunci alegeti sa va petreceti sejurul la una dintre multele ferme de pe insula. Intreaga perioada veti fi cazat in casele oamenilor (cabanute, apartamente in vile vechi sau bunaglowuri) si veti manca numai din productia proprie. Bucataria sardiniana este de altfel vestita in intreaga lume – ea are un tipic mediteranean cu multe influente catalane si continentale.