miercuri, 27 martie 2013

Thailanda

Tailanda te ispiteste gratie zambetului fermecator al femeilor thai, prin plajele paradisiace, prin palate si temple budiste, prin ospitalitatea locuitorilor si mancarea cu arome unice. De la muntii si junglele din nordul tarii, plantatiile de orez din centru si pana la plajele stralucitoare, nisipoase, cu insulele tropicale din sudul tarii, Tailanda este cu siguranta cea mai exotica atractie asiatica. 
Tailanda inseamna Tara Oamenilor Liberi si este expresia mandriei singurului stat din Asia de Sud-Est, care nu a fost niciodata colonizat, iar acest lucru se vede si se simte. Arta culinara tailandeza, renumita in intreaga lume pentru bogatia si varietatea aromelor sale, te imbie pe strada, prin mirosurile condimentate emanate de numeroasele bucatarii ambulante. Mancarea de aici nu este doar foarte buna, ci si extrem de aratoasa, cu foarte mare grija pentru detalii, o caracteristica specifica tailandezilor. 



Puncte de interes 
Capitala, Bangkok, este asezata in centrul tarii, la varsarea fluviului Chao Phraya in apa Siamului. Tentacularul Bangkok te va fermeca cu ai sai zgarie-nori si ritm ametitor si colorat de viata. Bangkok este adesea denumit "Venetia Orientului" datorita nenumaratelor canale care il strabat si mai ales a "gondolelor", adevarate tarabe plutitoare pline cu produse care se vand chiar pe apa. Descoperi un oras spectacol in sine: lumini colorate, tarabe cu flori, fructe si obiecte de artizanat, muzica si dansuri in aer liber. Este un oras zgomotos, haotic, cu o multime de locuri unde te poti distra, unde poti incerca diverse produse culinare sau unde poti asista la un meci de box tailandez.
     Tailanda in sine este o destinatie perfecta daca vreti sa faceti cumparaturi, aceasta tara oferind numeroase oportunitati celor dotati cu talent de negociator, iar Bangkok este paradisul shoppingului. Incotro sa va indreptati? Pietele sunt locuri aglomerate, zgomotoase, dar mai ieftine, iar produsele foarte variate: matase tailandeza, obiecte de arta si antichitati, imbracaminte, suveniruri si cadouri sau produse traditionale.
     Insa Bangkok este in primul rand un oras al templelor. Obligatoriu va trebui sa vizitezi macar un templu dintre cele peste 400: Wat Pho - Templul lui Buddha Culcat, Wat Trimit - Templul lui Buddha de Aur, sau Wat Phra Kaew - Templul lui Buddha de Smarald.
Pentru cei obisnuiti sa petreaca si nu numai, Tailanda este o tara a festivalurilor, aici desfasurandu-se spectacole reprezentative pentru arta tailandeza: muzica si dans, dar si jocuri sau lupte traditionale.
     Daca esti interesat sa te scalzi in soare si in apa oceanului, Pattaya este destinatia ideala. Plajele cu nisip fin, hotelurile confortabile, sporturile acvatice, nenumaratele posibilitati pentru petrecerea timpului liber, precum si palpitanta viata de noapte, situeaza Pattaya in randul celor mai frumoase statiuni ale lumii. Pentru cei care vor sa-i exploreze imprejurimile, NongNooch - gradina botanica cu orhidee si plante tropicale, Satul cu elefanti, parcul MiniSiam si Insula Koh Larn sunt doar cateva dintre atractiile zonei.
In sudul peninsulei, vei descoperi cultura traditionala a pescarilor si in centrul tarii vestigii regale, somptuoase temple sau calugari budisti.
     Phuket este cea mai mare dintre insulele Tailandei, care, pe langa hoteluri, restaurante si magazine, are un bogat acvariu cu pesti exotici si o gradina botanica. Clima sa blanda, apele calde si limpezi ale Marii Andaman, plajele cu nisip alb si fin, nenumaratele posibilitati de petrecere a timpului liber, precum si excelentele servicii hoteliere atrag anual mii de turisti.
      Ayutthaya, fosta capitala a Siamului a fost fondata in 1350 si distrusa de birmani in 1767. Aici poti vedea Palatul vechi, Palatul Bang Pa-In, Templul Wat Mongkol Borpith - cu una din cele mai mari statui a lui Buddha din Tailanda, Templul Wat Phra Si Sanpeth, Templul Wat Chai Watanaram.
     Sukhothai, in traducere Rasaritul Fericirii, a fost fondat in 1238, iar pentru 120 de ani a fost capitala Tailandei. Aici poti vizita peste 35 de monumente de la Palatul regal pana la temple budiste si sanctuare divers ornamentate. Parcul istoric Sukhotai este inclus in Patrimoniul UNESCO.
     Chiang Mai este un oras construit pe radaciniile unei mosteniri traditionale ce ne poarta departe in istorie. Pe langa personalitatea aparte, Chiang Mai a fost binecuvantat cu o frumusete naturala maiestuoasa. Oamenii sunt o parte de neuitat a Tailandei. Obiectele de artizanat din matase, argint si lemn sunt suveniruri pentru vizitatori de pe intregul glob. Pe langa toate acestea, o mare varietate de locuri de cazare, distractie si restaurante ajuta la numirea Chiang Mai-ului drept una dintre primele atractii turistice din Tailanda.





Daca pana acum nu te-am convins, mai adaugam ca turistul este zeificat in Tailanda. Legile sunt foarte aspre cu cei care agreseaza turistul verbal sau fizic. Asadar, daca vrei sa simti ca toata lumea iti sta la picioare, sa te simti rasfatat si dezmierdat, fa-ti bagajele si vino in tinutul exotic si enigmatic al Siamului.

Bora Bora - Perla Oceanului Pacific

borabora_1-360502.jpeg
     Insula Bora Bora este probabil cea mai faimoasa insula din lume. Legende, misterele şi romantismul asociate cu cuvintele "Bora Bora", aduc o prezenţă aproape mistică a insulei. Bora Bora este cu adevărat una dintre cele mai romantice insule din lume. Pentru cei care cauta un paradis exotic pentru luna de miere, să se bucure de o vacanţă de basm, insula Bora Bora este locatia care nu are comparatie nicaieri in lume.
Insula este situata aproximativ la 230 km nord-vest de Papeete si este inconjurat de o bariera de recif si de o laguna.Bora bora este o insula vulcanica, are o lățime de 4 km si o lungime de 6,5 km. În centrul insulei se află rămăşiţele vulcanului stins, în creştere cu două vârfuri, Muntele Pahia şi Muntele Otemanu îmbrăcate într-o bogată vegetație tropicală.
     Bora Bora este o destinaţie turistică internaţională majoră, renumit pentru staţiunile de lux. Insula este dotata cu un aeroport destul de mic care este situat pe Motu Mete în nord. Productia insulei este limitată la ceea ce se poate obţine din mare şi de la copacii de nucă de cocos care se afla din belşug. Conform unui recensământ efectuat în 2008, populaţia permanentă din Bora Bora este de 8880.
     Daca alegeti o destinatie ca Bora Bora este bine de stiut ca pe insula gasiti o paleta variata de cazare disponibile de la case de oaspeţi la hoteluri şi staţiuni. Cele mai multe dintre hotelurile din Bora Bora se află pe insula principala, dar cele mai multe statiuni din Bora Bora sunt pe insulele numite Motu şi aceste insule sunt toate in jurul insulei principale pe recif.




     Astăzi, insula este aproape în întregime dependentă de turism. De-a lungul ultimilor ani mai multe staţiuni au fost construite pe Motu din jurul lagunei. In urma cu 30 de ani, hotelul Bora Bora a construit primulul bungalou pe picioroange peste lagună. Astăzi bungalourile sunt o caracteristică standard pentru cele mai multe statiuni Bora Bora. O alternativa de cazare pe insula, pe langa bungalouri sunt campingurile si pensiunile familiare care sunt considerabil mai mic dar privelistea uimitoare este aceeasi. Snorkelingul şi scufundarile în jurul lagunei de pana la 35m pentru observarea formelor fascinante ale bariereide corali din Bora Bora, sunt cele mai populare activităţi. 
     Deşi franceza şi tahitiana sunt principalele limbi vorbite de locuitori, persoanele care sunt in contact cu turistii vorbesc in general cateva cuvinte în engleza cu acestia. Cei mai mulţi vizitatori la Bora Bora sunt american, japonez si european. Transportul public de pe insula este inexistent. Masinile inchiriate şi bicicletele sunt metodele de transport recomandate. Există, de asemenea, mici automobile comice care se pot inchiria în Vaitape.      Ceva remarcabil de ştiut cu privire la Bora Bora este că, după bombardamentele de la Pearl Harbor, Statele Unite ale Americii au ales Bora Bora ca o bază de aprovizionare armata din Pacificul de Sud şi un depozit de ulei unde au fost construita o protectie defensiva, o baza de avione, un aerodrom. Şapte tunuri enorme navale au fost plasate in locuri tactice pe insula pentru a se apăra împotriva unui posibil atac armat.


     Desi Bora Bora este cea mai ravnita destinatie pentru luna de miere, si o vacanta in familie se va
transforma intr-o experienta unica. De-a lungul tarmului insulei principale, dar si pe unele dintre insulitele (motu) inconjuratoare sunt situate numeroase hoteluri, in special de 4 sau 5 stele, constituite din bungalow-uri - mici casute amplasate pe plaja sau suspendate deasupra apei.
     Printre cele mai luxoase si mai apreciate se numara: Le Meridien (ce adaposteste si o rezervatie ce protejeaza broastele testoase), St Regis (unde Nicole Kidman a ales sa isi petreaca luna de miere), Intercontinental, Sofitel Marara, Pearl Beach Resort sau Bora-Bora Lagoon & SPA.
     Pentru cei al caror buget nu le permite o sedere la unul din hotelurile de mai sus, Bora Bora are si variante mai ieftine, cum ar fi un camping amenajat, precum si numeroase pensiuni de "familie", in acelasi peisaj paradisiatic.





Bali - Insula zeilor



În centrul arhipelagului indonezian, la 8 grade la sud de ecuator, se află un loc unic: insula Bali. Din cele 17,508 insule ce formează arhipelagul indonezian, Bali este singura cu o populaţia majoritar non-musulmană. Peste 93% dintre balinezi sunt adepţi ai hinduismului balinez, o formă unică a hinduismului, influenţată de-a lungul veacurilor de credinţele locale.
Pentru că pe insulă se regăsesc peste 20.000 de temple, iar ritualurile şi credinţele balinezilor se regăsesc în fiecare făgaş al vieţii, Bali este cunoscută şi sub numele de Insula Zeilor.

Climatul paradisiac, vegetaţia luxuriantă, vulcanii încă activi şi valurile propice pentru surf fac din Bali una dintre cele mai frumoase insule ale planetei, iar din ce în ce mai mulţi turişti din întreaga lume ţin să fie părtaşi la experienţele magice oferite de această micuţă insulă (153 de kilometri de la est la vest, 111 km de la nord la sud).



Bali are câte ceva pentru fiecare: iubitorii sporturilor de apă pot face surfing, rafting, snorkeling şi scuba diving printre peştii tropicali. Cei ce caută să mai degrabă latura mistică vor fi fascinaţi de templele balineze şi vor avea şansa escaladării vulcanilor Batur şi Agung, consideraţi zei de către localnici. Cei fascinaţi de artă vor găsi sute de artişti, de la sculptori ce lucrează în roca vulcanică predominantă pe insulă la bijutieri ce prelucrează scoicile tropicale în minunăţii artizanale. Romanticii vor putea observa răsăritul de pe culmile vulcanului Batur, ca apoi să se bucure de un spectaculos asfinţit în Oceanul Indian. Bali este o destinaţie extrem de populară în rândul celor ce doresc să aibă o nuntă cu totul şi cu totul specială, existând nenumărate companii ce organizează ceremonii de neuitat.

Balinezii sunt oameni mândri, ce nu au acceptat de-a lungul istoriei să fie călcaţi în picioare. Ei au şocat planeta prin puputan, sinuciderile în masă pentru care au optat balinezii atunci când alternativa era să devină supuşii olandezilor invadatori. De altfel, cel mai important erou din istoria insulei, Gusti Ngurah Rai (dacă numele vă sună cunoscut, este denumirea singurului aeroport de pe insulă) a pierit în 1946 după ce a ordonat Puputan-ul în lupta cu olandezii, adică lupta până la moarte.

Cum ajungeţi în Bali
Dat fiind că Insula Bali e situată la peste 10.000 de kilometri de Bucureşti, fiţi pregătiţi pentru o călătorie lungă, în mai multe segmente. Cea mai bună variantă este oferită de Qatar Airways, însă tot implică 3 segmente: Bucureşti - Doha, Doha - Singapore şi Singapore - Denpasar. La sosirea în Bali va trebui să plătiţi viza de intrare în ţară, care costă 25$ pentru 30 de zile. De asemenea, va fi nevoie să plătiţi o taxă şi la plecare: 150.000 de rupii (aproximativ 52 de lei) pentru zborurile internaţionale, sau 40.000 de rupii (aproximativ 14 lei) dacă intenţionaţi să zburaţi în alt oraş din Indonezia.



Indonezienii sunt extrem de prietenoşi, însă aici se adaugă o excepţie semnificativă. La sosirea în Bali veţi observa semne imense în aeroport ce vă avertizează că posesia drogurilor, indiferent cât de «uşoare», pot duce la pedeapsa cu moartea. În cazul cel mai fericit, veţi avea parte de un termen lung în închisorile indoneziene, aşa că nu riscaţi.

Odată ajunşi în Bali, nu vă bazaţi că veţi putea folosi transportul public. Acesta e practic inexistent. Majoritatea localnicilor au scutere sau motociclete, aceasta fiind metoda preferată de balinezi pentru a se deplasa.

Multe hoteluri vă vor oferi un şofer care să vă preia de la aeroport; dacă nu, puteţi folosi unul din taxi-urile existente la ieşire. Cea mai bună soluţie, însă, este să închiriaţi un şofer - mai ales dacă nu doriţi să vă petreceţi în exclusivitate zilele de vacanţă în hotel. Pentru o zi, cei mai mulţi şoferi cer o sumă de 400.000 de rupii indoneziene, adică aproximativ 140 de lei. Această sumă poate creşte la 500.000 de rupii dacă plănuiţi o călătorie mai lungă, dintr-un colţ al insulei în celălalt. Veţi găsi mulţi localnici dispuşi să vă transporte; dacă vreţi să fiţi siguri că aveţi un şofer de încredere, vi-l recomandăm pe Putu, un balinez prietenos, serios şi care vorbeşte atât engleza, cât şi japoneza. Îl puteţi găsi la +62 81 338 525 428.

Religia în Bali

Un aspect pe care îl veţi observa peste tot în Bali este religia. Peste 95% dintre locuitori aderă la o formă locală a hinduismului, iar templele (pura, în sanscrită) sunt o parte cheie. Veţi găsi temple la tot pasul - şi nu e o figură de stil! Fiecare clădire, magazin, casă are un templu, iar în anumite cazuri veţi găsi temple şi în intersecţiile importante. Unii şoferi încropesc chiar pe bordul maşinii un mini-templu unde lasă o mică ofrandă.



Veţi vedea că mulţi bărbaţi poartă o floare după urechea dreaptă, de obicei frangipani, iar fetele şi femeile o poartă în păr. De asemenea, peste tot veţi găsi mici ofrande formate din flori, fructe şi orez oferite zeilor. Statuile şi copacii sunt deseori înfăşuraţi în poleng, o textilă cadrilată ce reprezintă perspectiva dualistă pe care o au balinezii asupra lumii. Obiectele înfăşurate în poleng sunt considerate gazde ale spiritelor.

Pe insula Bali se află 9 temple mari, aşa-numitele temple direcţionale, ce protejează insula de spiritele rele. Pentru a-şi îndeplini misiunea de apărare spirituală, aceste temple sunt aplasate fie pe coaste, fie pe versanţii munţilor.

Cel mai important templu este Pura Besakih, «templul mamă», situat la poalele vulcanului Agung. Locul are o importanţă spirituală imensă în viaţa balinezilor, fiind gazda a peste 70 de festivaluri de-a lungul anului, iar evenimentele din 1963 au întărit credinţa acestora. Pe 18 martie 1963 vulcanul a erupt, provocând peste 2.000 de morţi şi distrugând zeci de mii de case. Templul, situat pe versant, a scăpat ca prin minune, lava trecând la doar câţiva metri de acesta. Localnicii au considerat că zeii au vrut să îşi arate astfel forţa, fără a distruge locul sacru ridicat de muritori pentru a-i slăvi.



Un alt templu major pe care merită să-l vedeţi este Pura Luhur Uluwatu, situat pe coasta sud-vestică a insulei. Amplasat pe stânci de peste 100 de metri înălţime, templul şi împrejurimile sale adăpostesc un număr mare de maimuţe. Acestea sunt extrem de atrase de obiectele turiştilor, aşa că aţi face bine să nu aveţi la îndemână nimic ce poate fi furat. De asemenea, e contraindicat să purtaţi cercei mari şi lucioşi.

Acest templu merită vizitat seara, pentru a trăi experienţa unui apus de soare în Oceanul Indian văzut de pe stâncile impunătoare ce mărginesc insula. Tot seara aveţi şansa de a vedea un dans tradiţional, Kecak, ce transpune Ramayana într-un mod inedit.



Zeci de bărbaţi, dezbrăcaţi de la brâu în sus, cântă ritmic "cak, cak, cak", ce induce un ritmul de transă (acesta îşi are rădăcinile în ceremoniile de exorcizare realizate acum un secol de coruri de bărbaţi). În timp ce aceştia ţin ritmul, prinţesa Sita este răpită, iar prinţul Rama se vede nevoit să apeleze la Hanuman, zeul ce ia forma unei maimuţe albe, pentru a o salva. Scena finală, în care Hanuman evadează din cercul de foc în care a fost pus de elementele malefice, are loc în acelaşi timp cu apusul şi oferă o imagine absolut spectaculoasă.



Un alt templu foarte popular în rândul turiştilor este Tanah Lot, unde se poate observa de asemenea un asfinţit spectaculos. Accesibil doar la reflux, templul este situat pe o stâncă măcinată continuu de Oceanul Indian.

Indiferent ce templu alegeţi să vizitaţi, veţi fi nevoiţi să purtaţi un sarong pentru a vă acoperi picioarele. Dacă nu aveţi unul, cu siguranţă vi se va oferi spre vânzare sau închiriere în apropiere de intrarea în templu.

Cu o zi înainte de anul nou balinez (Nyepi), la amiază, oamenii ies în stradă şi oferă ofrande bogate zeilor pentru a-i proteja de spiritele rele. Seara le dau foc efigiilor ogoh ogoh (ce reprezintă demonii), într-un simbol al purificării personale.

Nyepi reprezintă un moment important în calendarul balinez (în care anul care ţine 210 zile). Aceasta este Ziua Tăcerii, o zi în care fiecare stă acasă şi reflectă în linişte. Anul acesta Nyepi a avut loc pe 5 martie - zi în care aeroportul a fost închis, televiziunile şi posturile de radio nu au emis, iar străzile au fost închise tuturor, mai puţin paznicilor tradiţionali, numiţi pecalang, ce se asigură că nimeni nu încalcă interdicţia de a părăsi casa, nici măcar turiştii, ce nu pot părăsi hotelul în care sunt cazaţi. De asemenea, electricitatea nu este folosită în această zi, hotelurile folosind lumânări pentru a lumina spaţiile comune (însă permiţând oaspeţilor să aleagă dacă respectă regula în camera proprie), oprindu-se chiar şi iluminatul public!

Relaxare şi distracţie în Bali

Plajele din Bali se împart în două: cele din sud (cu nisip alb) şi cele din nord, cu nisip negru, de provenienţă vulcanică. Peste tot însă veţi descoperi peisaje spectaculoase şi apă curată, excelentă pentru înot. Între flux şi reflux nivelul apei se schimbă considerabil. Majoritatea hotelurilor oferă turiştilor informaţii despre nivelul apei în zilele următoare.



Iubitorii de sporturi extreme vor descoperi că Bali este locul perfect pentru ei. Se estimează că 10% din turiştii ce vin anual în Bali fac rafting pe unul din cele două râuri potrivite pentru acest sport, Ayung şi Telaga Waja (la poalele muntelui Agung). Aşteptaţi-vă să plătiţi echivalentul a 80$ pentru 1,5 -2 ore de rafting.

Dacă ştiţi să faceţi surf sau vreţi să învăţaţi, plajele insulei Bali reprezintă locul perfect pentru a o face. Cu valuri excelente pentru surf timp de 365 de zile pe an, insula a ajuns să fie un punct de întâlnire pentru pasionaţii din întreaga lume. Pentru un curs de începător de o zi aşteptaţi-vă să plătiţi între 50 şi 80 de dolari. Atenţie: nu încercaţi să înotaţi pe plajele unde surfingul e popular! Curenţii sunt prea puternici chiar şi pentru cei mai buni înotători.



Pentru a vedea spectaculoşii peşti tropicali şi reciful de corali în care aceştia trăiesc, trebuie neapărat să încercaţi o sesiune de snorkeling (sau de scuba diving, dacă sunteţi mai aventuroşi). Peste 2.000 de specii de peşti de recif trăiesc în apele din jurul insulei Bali, aşa că aveţi ce vedea! Insula Nusa Penida, la care se ajunge în aproximativ o oră cu vasul de croazieră, este locul perfect pentru astfel de activităţi. Iar dacă se întâmplă să fiţi în Bali între iulie şi noiembrie, aveţi şansa să vedeţi peştele lună, gigantul atingând deseori masa de peste o tonă.

Vă plac sporturile, dar nu cele ce implică apa? Luaţi în calcul o expediţie pe unul din cei doi munţi sacri ai insulei. Muntele Agung are 3,142 de metri, iar pentru a ajunge în vârf exact înainte de răsărit veţi fi nevoiţi să porniţi puţin înainte de miezul nopţii. Excursia, cu tot cu ghid, vă va costa între 400.000 şi 1.000.000 de rupii indoneziene (între 140 şi 350 de RON), în funcţie de ruta aleasă şi de ghid.



Dacă doriţi o excursie ceva mai puţin solicitantă, o escaladă pe muntele Batur, ce măsoară doar 1,717 metri. Escalada va începe în jurul orei 4 dimineaţa, urmând ca în maxim două ore să fiţi în vârf, unde veţi putea admira răsăritul şi vă veţi bucura de un mic dejun vulcanic (ouă şi de banane fierte în grote prin care vulcanul eliberează aburi fierbinţi).

Dacă sporturile vi se par prea solicitante, puteţi încerca o altă activitate populară în rândul turiştilor: experienţa de a înota cu un delfin jucăuş şi prietenos.

Pe traseu este recomandat să opriţi pentru a admira incredibilele terase de orez ce sunt «cioplite» în dealurile ce se regăsesc de-a lungul insulei.



Iar dacă toate aceste activităţi v-au epuizat, nu vă sfiiţi să vă relaxaţi într-un centru de relaxare şi tratament. Veţi găsi pe fiecare stradă zeci de astfel de stabilimente. Pentru o experienţă de neuitat, alegeţi un masaj pe plajă - combinaţia dintre sunetul valurilor ce se sparg de ţărm, mireasma uleilor speciale şi mâinile pricepute ale maseuzelor balineze vă vor oferi zeci de minute de relaxare totală.

După ce v-aţi reîncarcat bateriile, nu ezitaţi să mergeţi în Kuta, locul considerat de mulţi ca fiind capitala întregii Asii de sud-est în ceea ce priveşte distracţia.


Când să vizitaţi

În Bali se înregistrează două anotimpuri, sezonul umed (octombrie - martie) şi cel uscat (aprilie - septembrie), dar temperatura medie de-a lungul anului este de 30 de grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură, înregistrată pe culmile munţilor de pe insulă, este de 18 grade.



Perioada dinainte de Crăciun şi după Revelion, cât şi lunile iulie şi august constituie sezonul cel mai aglomerat, în care insula este plină de turişti din toată lumea. Cum vremea este excelentă tot anul, puteţi încerca să evitaţi aglomeraţia planificându-vă vacanţa în afara sezonului. Astfel veţi obţine şi tarife mai bune la hotelurile de pe insulă.

O propunere pentru o excursie de-o zi

Merită să sacrificaţi o zi din călătoria în Bali pentru o excursie de zi în Yogyakarta, în insula Java. Zburând la 7 dimineaţa cu Garuda Airlines, linia aeriană naţională a Indonezei (este recomandat să vă cumpăraţi bilete la sosirea în Denpasar), veţi ajunge în jurul aceleiaşi ore în Yogyakarta (situată cu o oră mai devreme pe fusul orar). De acolo, cu ajutorul unui şofer particular (îl recomandăm pe Tukijo Adi-Wiyono - excellentyogyadriver@gmail.com; http://yogyadriver.com/contact.html; vă va costa aproximativ 400.000 de rupii pentru o zi) puteţi vizita Borobudur, un templu budist ce datează din secolul al IX-lea, inclus de UNESCO în patrimoniul umanităţii.



Borobodur este cel mai mare templu budist din Asia de Sud-Est, măsurând 34.5 metri în înălţime. În ciuda dimensiunilor de proporţii, acesta a stat ascuns sub straturi de cenuşă vulcanică timp de secole, fiind redescoperit în 1814 de un administrator colonial britanic.

De asemenea, veţi putea vizita şi complexul hindus de la Prambanan, construit tot în secolul al IX-lea, ce este de asemenea recunoscut de UNESCO ca valoare unică pe plan mondial. Conţinând peste 250 de temple distincte în cadrul său, complexul de la Prambanan este cel mai mare de pe insula Java.



Cele mai impresionante sunt cele 3 temple mari dedicate divinităţilor cheie ale hinduismului, Shiva, Vishnu şi Brahma. Acestea au în faţa lor 3 temple mai mici, dedicate animalelor cu care zeii se deplasau. Pe pereţii templelor este sculptată povestea eroului hindus Rama.

Dacă aveţi noroc de vreme bună după ce aţi terminat de vizitat cele două temple, veţi putea vedea şi vulcanul Merapi, ce a erupt ultima oară la finalul lui 2010. După ce aţi terminat această vizită-maraton, seara puteţi reveni în Denpasar pentru a vă relaxa.

Indiferent unde veţi alege să mergeţi, veţi descoperi că indonezienii sunt prietenoşi, ospitalieri şi mereu deschişi în a vă ajuta. Dacă le veţi respecta cultura şi tradiţiile şi le veţi răspunde la ospitalitate cu aceeaşi politeţe, veţi avea cu siguranţă una dintre cele mai plăcute vacanţe pe care vi le puteţi imagina.




Insulele Canare


Tenerife


Tenerife, cunoscuta si ca Insula Eternei Primaveri, este cea mai mare (2034sq km), cea mai înalta (3718m) şi de asemenea, cea mai populata (populaţie estimată la 655,656 de locuitori) dintre insulele din Arhipelagul InsulelorTeide Canare. Cea mai mică insulă este Roque del Oeste, care de fapt este numai o stâncă lingă insula Graciosa. Cea mai mică insulă locuită este Isla de los Lobos pe care trăieşte numai o singură familie
Insulele Canare din punct de vedere administrativ aparţin de Spania, iar geografic de Africa . Insula Fuerteventura este cea care se află cel mai aproape de Africa, la circa 100 km, in timp ce Tenerife se gaseste la aprox. 300 km.
Tot din punct de vedere administrativ Insulele Canare sunt împărţite in două provincii spaniole: Provincia Santa Cruz de Tenerife de care apartin Tenerife, La Gomera, El Hierro si La Palma, si Provincia Las Palmas de Gran Canaria de care apartin Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria.


În ciuda faptului că toate insulele sunt de origine vulcanică sunt foarte diferite una fata de cealalta, de exemplu pe insula Tenerife domină munţii înalţi, iar pe insula Lanzarote domină munţii mai puţin stâncoşi şi mai puţin înalţi.
Cel mai înalt punct de pe insulele Canare, care de fapt este şi cel mai înalt punct din Spania, este Pico del Teide de Teide3718 metri. Vârful muntelui este acoperit de zăpadă timp de mai multe săptămâni în timpul "iernii" în timp ce pe plajele de pe partea sudică turiştii se bucură de temperaturi de 25 - 28 grade C . Teide iarna
Insula Lanzarote este cea mai secetoasa, Gran Canaria cea mai urbanizata, La Palma cea mai verde, El Hiero cea mai izolata, iar cea mai bogata în frumuseţi naturale este La Gomera.
Temperatura apei Oceanului Atlantic, nu este chiar caldă, dar intotdeauna este intre 20-23 grade C.
Populaţia totală a insulelor este în jur de 1.5 milioane, din care o treime trăieşte pe insula Gran Canaria. Băştinaşii de pe insule sunt prietenoşi în general, dar în locurile unde s-a dezvoltat turismul ei au devenit mai atenti si mai suspiciosi cu strainii.
Plaja
Veniturile principale provin din turism, agricultură şi comerţ. Se cultivă in cantităţi însemnate: banane, roşii, tutun etc. Este foarte cunoscuta şi cultura de vinuri din Tenerife .
Locuitorii insulelor adoră sărbătorile locale care ţin de obicei minimum trei zile. Majoritatea festivităţilor sunt legate de religie şi in acest timp de la mic la mare se îmbracă in costumele locale tradiţionale şi se servesc mâncăruri tradiţionale.