luni, 29 aprilie 2013

Santorini



Coasta de Azur



Coasta de Azur (sau Riviera FrancezăCôte d'Azur) este regiunea de coastă a Frantei la Marea Tireniana. Una dintre cele mai cunoscute zone de litoral din lume, Coasta de Azur, se continuă în est cu Riviera Italiana prin Monaco.
Coasta de Azur se întinde pe teritoriul departamentelor mediteraneene Alpes-Maritimes și Var, în apropierea departamentelor Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du-Rhone și Vaucluse. Este unul din cele mai exotice și mai căutate locuri.

Coasta de Azur se intinde pe 193 km de-a lungul tarmului francez la Marea Mediterana. Cele mai cunoscute statiuni sunt MentonNisaAntibesCannes si Saint-Tropez. Desi nu face parte din Franta, puteti avea ca bonus si Principalitatea Monaco.

Coasta de Azur a fost o sursa de inspiratie pentru multi artisti faimosi precum Picasso si multe dintre lucrarile acestora se afla in muzeele si galeriile de aici. 


La vest de Cannes sunt plaje acoperite de nisip, iar la est sunt tarmuri stancoase spectaculoase. In nord se Alpii, iar la Nisa, poalele acestora ajung pana in mare. Muntii protejeaza coasta de vanturile reci, vavorizand dezvoltarea palmierilor si a citricelor. 


Ibiza



Ibiza, numita si insula care nu doarme niciodata, face parte din Insulele Baleare. Reputatia sa privind viata de noapte agitata este perfect justificata. Orasul Ibiza are cea mai mare concentratie de cluburi si discoteci decat oricare alt oras din Europa.

Cu toate acestea, insula nu si-a pierdut complet caracterul traditional. Nordul insulei este acoperit de livezi de maslini, smochini si migdali, coline inverzite, iar zona de coasta este presarata cu golfuri stancoase.

O importanta revolutie culturala s-a produs in anii 70, odata cu ajungerea unui numar mare de artisti, refugiati din Europa Centrala in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, care i-a conferit insulei Ibiza caracterul cosmopolit, multietnic.



Ibiza este o insula din arhipelagul Baleare, situată în vestul Marii Mediterana, care aparține Spaniei. Capitala insulei este orasul Ibiza. În dialectul local insula și capitala ei se numesc EivissaEste situată la 79 de km de peninsula Iberica, în fața localității Denia, la 140 de km sudest de insula Mallorca, și la nord față de insula Formentana. Din punct de vedere al climei insula are vara caldă, iar în sezonul de iarnă (octombrie - martie) sunt în medie 6 ore de soare pe zi și o temperatura maximă cuprinsă între 14 - 23 grade Celsius, iar cea minimă în jur de 7-15 °C (deci o temperatură medie anuală de circa 15 grade Celsius).
Istoria ei începe în anul 654 î.Hr. cu cartaginezii, care au influențat cultura și tradițiile insulei. De atunci, cei 571 km² ai insulei au absorbit influențele culturale ale romanilor, bizantinilor, arabilor și crestinilor. Ultimii „invadatori” ai insulei sunt adepții curentului hippie și turistii care și-au lasat și ei influentele asupra acesteia.



Frumusețile naturale

Numărul plajelor din Ibiza este de circa 50; au o frumusețe aparte, cu nisip fin și ape de un albastru cristalin. Există plaje pentru familii, plaje solitare, plaje animate.
Ibiza este renumită și pentru peisajele sale naturale spectaculoase și impresionante. Unul dintre locurile unde poate fi admirat un asemenea peisaj este Cala d’Hort în fața căreia se află misterioasa stânca Es Vedra.

Un alt punct de atractie îl reprezintă câmpurile de sare - salinele. În timpul călduroaselor luni de vara, atunci când apa se evaporă, rămâne la suprafață un strat strălucitor de sare pură (care se exploatează). Soarele care se reflectă în el creează imagini de neuitat. De vizitat sunt și grotele, o lume galben-aurie, cu o mulțime de forme ciudate.
Aici se află și cel mai important bioclimat din Marea Mediterană, denumit Preeriile Posidonia, care se găsește în adâncurile apelor insulelor Ibiza și Formentera. Acestea produc o mare cantitate de oxigen și sunt habitatul a sute de specii de viețuitoare.



Hawaii

"Acel taram mirific... atmosfera, o zi de vara lunga si delicioasa, iar cei ce trec intr-u vesnicie nici nu o simt, caci adorm intr-un rai si se trezesc intr-altul." descrierea lui Twain a insulelor Hawaii este tot atat de adevarata astazi precum era in 1889. Aici s-au nascut surfingul si dansul Hula. Un taram pe care veti gasi unii dintre cei mai activi vulcani din lume si unii dintre cei mai inalti munti. Hawaii creste la propriu - scurgerile de lava din vulcani activi precum Mount Kilauea formeaza taram nou in fiecare zi. Exista chiar o insula care se formeaza la cateva mii de metri sub apa oceanului, langa Big Island si deja are un nume: Loihi.

Frumusetile si activitatile ce va stau la dispozitie in Hawaii sunt suficiente cat sa umple o viata intreaga de vacante, astfel incat pentru o prima vizita nu strica un ghid de calatorie. Iata care sunt obiectivele pe care nu trebuie sa le ratati:

• Un tur al Cimitirului National al Pacificului aflat in Honolulu.

• Colectiile de arta asiatica de la Academia de Arte din Honolulu.

• Pearl Harbour si Memorialul USS Arizona, locul in care a avut loc atacul surpriza ce a determinat Statele Unite sa intre in cel de-al doilea razboi mondial.

• Circuitul turistic din jurul insulei Oahu, care include Parcul Waimea Falls, Pearl Harbour, Centrul Cultural Polinezian, Parcul Marin unde puteti inota cu delfinii, Centrul Waialua Coffee pe o fosta plantatie si Sunset Beach.

• Luati parte la petrecerile hawaiene. In cadrul ceremoniei, un porc fript intreg este impartit si servit invitatilor, apoi urmeaza un concurs polinezian de dans hula.

• Explorati Parcul National al Vulcanilor Hawaieni, una dintre mununile naturii - La 4.103m inaltime, Mauna Loa este cea mai mare masa muntoasa din lume, iar la inaltimea de 1.200m, vulcanul activ Kilauea ofera spectacole de aburi si pucioasa care pot fi urmarite din locatii sigure. Vulcanul erupe in continuu, iar lava se scurge in ocean.

• Vizitati Muntele Haleakala din Maui, un crater vulcanic masiv al carui nume se traduce Casa Soarelui. Pentru senzatii tari, coborati panta craterului de 61km pe bicicleta.

• Descoperiti ciudata formatiune stancoasa din cavernele Ka`eleku aflate sub padurea tropicala Hana de pe insula Maui.

• Admirati minunatiile naturii de pe insula Lanai - Plaja Epavelor, Kaiolohia cu gravurile rupestre si Gradinile Mistice din Kanepu`u.

• Relaxati-va pe plaja Waikiki de pe insula Oahu, probabil cel mai faimos litoral din lume. Aici puteti invata surfing si planorism sau puteti sa leneviti pur si simplu pe nisipul de culoare alba.

• Pentru a va distra cu intreaga familie, vizitati parcul de distractie Hawaiian Waterways de pe coasta Oahu. Parcul are tobogane de apa, piscina cu valuri, o zona de joaca, sali de mese, sala de jocuri interactive si bar pentru adulti.

• Inotati cu broastele testoase in largul coastei insulei Maui.

• Vizitati Gradina Zoologica din Honolulu, unde puteti vedea peste 1.230 de mamifere, pasari si reptile. In apropiere se afla si parcul Kapiolani, in care are loc in fiecare an maratonul Honolulu. Parcul a fost creat de regele Kalakaua in anii 1870.

• Drumetii pe coasta Na Pali din Kauai, unde puteti explora golfuri izolate si plaje idilice.

Hula este un frumos dans, ce spune si o poveste. Muzica este formata din incantatii numite mele, care in vechime erau o forma de adorare a zeilor. Instrumentele muzicale sunt confectionate din tartacute sau nuci de cocos acoperite cu membrana din piele de rechin. Dansul impreuna cu mimica faciala povestesc istoria Hula. Luau este un fel de petrecere ce include si un festin cu gratar de porc si alte feluri de mancare.

Traditiile culinare ale Hawaii sunt un amestec de obiceiurilor aduse de imigrantii de diverse etnii, in special americani, chinezi, filipinezi, japonezi, coreeni, polinezieni si portughezi. Multe restaurante locale servesc feluri cosmopolitane precum feluri asiatice, orez si o versiune simplificata a salatei de macaroane americane din taitei si maioneza.



Istorie

Primii calatori ce au ajuns in Hawaii au fost polinezienii, care erau in cautarea unui nou camin, cu mai mult de 500 de ani in urma. Dovezile arata ca acestia au venit din insulele Marchize in canoe pline cu animale domestice (gaini, caini si porci), plante si seminte. In timp, au luat nastere dinastii de nobili, terenuri de agricultura si temple.

In ianuarie 1778 exploratorul britanic James Cook impreuna cu cele doua vase ale sale au ajuns in insula Kauai. Echipajul lui Cook a negociat cu localnicii si se pare ca polinezienii erau fascinati de tot ce era facut din fier. Astfel cuiele au devenit foarte valoroase, fiind folositoare chiar la cucerirea femeilor de pe insula. Din pacate aceste contacte au adus hawaienilor si bolile venerice, unele dintre primele molimi ce au imputinat populatia.

Cam in acelasi timp cu primul contact cu europenii, insulele isi redefineau conducerea si teritoriile. Fiecare insula a fost independenta pana cand regele Kamehameha I (1753-1819) le-a reunit prin forta. Armele aduse de europeni au reprezentat un factor decisiv in victoria lui Kamehameha. In anii 1800 plantatorii de trestie de zahar au devenit o forta in insule. Acestia au castigat controlul unei mari portiuni de pamant si, in 1893, au organizat detronarea reginei Liliuokalani, ultimul monarh hawaian.

Insulele Hawaii au fost anexate Statelor Unite in 1898, printr-un vot la care nu au putut participa majoritatea nativilor de pe insule. Atacul japonezilor asupra bazei navale de la Pearl Harbour a dus la implicarea Statelor Unite in cel de-al doilea razboi mondial, iar dupa razboi Hawaii si-a castigat independenta, devenind cel de-al 50-lea stat american. Plantatiile de trestie de zahar au fost prospere pana la declinul din anii 1990. De atunci agricultura s-a diversificat, centrandu-se pe cafea si fructe tropicale. Turismul este de asemenea o industrie de baza in insulele Hawaii.







Informatii utile
 
Temperatura in insule variaza intre 24 si 29°C pe tot parcursul anului, iar in regiunile muntoase ploua foarte mult din decembrie pana in februarie. Tinuta de plaja este un lucru obisnuit, insa in orele amiezii va recomandam ochelari de soare si palarie. Ora in Hawaii este GMT - 10.