miercuri, 8 mai 2013

Sardinia - insula Paradis

Considerata la ora actuala o destinatie exotica, de lux, Sardinia se deosebeste de multe alte atractii turistice contemporane prin multitudinea elementelor de atractie si bogatia sa turistica. Recunoscuta de sute de ani ca fiind una dintre cele mai frumoase insule ale Mediteranei, Sardinia are cateva puncte forte: istoria care determina si o bogatie culturala impresionanta, peisajele absolut sublime, dezvoltarea turistica performanta si specificul traditional care se manifesta prin practicarea unui agroturism modern, capabil sa satisfaca orice pretentie. Pe langa aceste atuuri, aceasta insula a Italiei este locul perfect pentru practicarea sporturilor acvatice, a alpinismului sau a activitatilor de explorare. In mai putine cuvinte, Sardinia este o destiantie perfecta pentru initiati, pentru turistii care simt ca pot cuprinde in vacanta lor mai mult decat in mod obisnuit. A doua insula ca marime a Mediteranei este cu siguranta una dintre cele mai exotice, fascinante dar si bogate atractii turistice ale batranului continent. Asa ca daca inca nu v-ati hotarat ce parte a lumii veti vizita in vara aceasta, Sardinia reprezinta un bun punt de plecare.
Plurivalenta turistica
Datorita pozitiei sale privilegiate, in mijlocul Mediteranei, precum si gratie unei clime blande, favorabile turismului, Sardinia se bucura de usezon propice vacantelor extrem de lungi. Din mai pana in noiembrie insula este destinatia perfecta pentru cei dornici de sejururi exotice. Pe de alta parte, aceasta insula a Mediteranei cu o suprafata de 24.000 de kilometri patrati si cu o populatie de aproximativ 1.600.000 de persoane, are o istorie fulminanta care o pozitioneaza in aria de interes a atractiilor istorice ale continentului. In secolul trecut arheologii au descoperit urme ale civilizatiei neolitice – Sardinia este locul in care oamenii traiau in comunitati de sine statatoare inca de acum 4000 de ani. Intreaga insula este presarata atat cu muzee cat si cu situri sau monumente stravechi. Caracterizarea acestei comori a Italiei nu poate fi completa daca nu mentionam peisajele sublime, plajele largi si primitoare, orasele cu o arhitecura unica, fermele de pe tot cuprinsul insulei, bucataria specifica si facilitatile turistice care se afla la cele mai inalte standarde ale calitatii.
Mica incursiune in istoria insulei
In secolul al XX-lea, in urma cercetarilor, arheologii au gasit resturi umane care dateaza din preistorie, mai exact din 150.000 i.e.n. Cu toate acestea, principala mostenire istorica este cea lasata de civilizatia nuraghica care a trait pe aceasta insula din neolitic si pana la invazia Imperiului Roman. Misterioasele fortarete nuraghice (in numar de aproximativ 7000), raspandite pe intreaga insula au o vechime impresionanta, de 3500, 4000 de ani. Aceste constructii, a caror scop nu a fost stabilit cu exactitate, sunt principalele atractii arheologice ale tinutului si reprezinta un simbol al Sardiniei. La inceputul erei noastre insula a devenit provincie romana, apoi bizantina pentru ca la inceputul secolului al XIV-lea Sardinia sa intre sub juristrictia regelui Aragon. In anul 1720, insula din mijlocul Mediteranei devine regat independent sub casa de Savoia pentru ca in 1860 sa se alipeasca definitiv Italiei. Din cauza numeroaselor resurse (insula are multe mine de aur si argint) precum si datorita pozitiei privilegiate, Sardinia a fost dintotdeauna un paradis al colonistilor dar si un punct de atractie pentru marii cuceritori ai istoriei. Arhitectura oraselor sale, multitudinea ruinelor, a cetatilor sau a siturilor arheologice sunt astazi marturii ale acestor timpuri bogate in evenimente, dar si atractii turistice de un real interes.



Agroturismul este unul dintre cele mai dezvoltate segmente turistice ale zonei. Daca vreti o vacanta cu adevarat deosebita atunci alegeti sa va petreceti sejurul la una dintre multele ferme de pe insula. Intreaga perioada veti fi cazat in casele oamenilor (cabanute, apartamente in vile vechi sau bunaglowuri) si veti manca numai din productia proprie. Bucataria sardiniana este de altfel vestita in intreaga lume – ea are un tipic mediteranean cu multe influente catalane si continentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu