Ibiza, numita si insula care nu doarme niciodata, face parte din Insulele Baleare. Reputatia sa privind viata de noapte agitata este perfect justificata. Orasul Ibiza are cea mai mare concentratie de cluburi si discoteci decat oricare alt oras din Europa.
Cu toate acestea, insula nu si-a pierdut complet caracterul traditional. Nordul insulei este acoperit de livezi de maslini, smochini si migdali, coline inverzite, iar zona de coasta este presarata cu golfuri stancoase.
O importanta revolutie culturala s-a produs in anii 70, odata cu ajungerea unui numar mare de artisti, refugiati din Europa Centrala in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, care i-a conferit insulei Ibiza caracterul cosmopolit, multietnic.
Ibiza este o insula din arhipelagul Baleare, situată în vestul Marii Mediterana, care aparține Spaniei. Capitala insulei este orasul Ibiza. În dialectul local insula și capitala ei se numesc Eivissa. Este situată la 79 de km de peninsula Iberica, în fața localității Denia, la 140 de km sudest de insula Mallorca, și la nord față de insula Formentana. Din punct de vedere al climei insula are vara caldă, iar în sezonul de iarnă (octombrie - martie) sunt în medie 6 ore de soare pe zi și o temperatura maximă cuprinsă între 14 - 23 grade Celsius, iar cea minimă în jur de 7-15 °C (deci o temperatură medie anuală de circa 15 grade Celsius).
Istoria ei începe în anul 654 î.Hr. cu cartaginezii, care au influențat cultura și tradițiile insulei. De atunci, cei 571 km² ai insulei au absorbit influențele culturale ale romanilor, bizantinilor, arabilor și crestinilor. Ultimii „invadatori” ai insulei sunt adepții curentului hippie și turistii care și-au lasat și ei influentele asupra acesteia.
Frumusețile naturale
Numărul plajelor din Ibiza este de circa 50; au o frumusețe aparte, cu nisip fin și ape de un albastru cristalin. Există plaje pentru familii, plaje solitare, plaje animate.
Ibiza este renumită și pentru peisajele sale naturale spectaculoase și impresionante. Unul dintre locurile unde poate fi admirat un asemenea peisaj este Cala d’Hort în fața căreia se află misterioasa stânca Es Vedra.
Un alt punct de atractie îl reprezintă câmpurile de sare - salinele. În timpul călduroaselor luni de vara, atunci când apa se evaporă, rămâne la suprafață un strat strălucitor de sare pură (care se exploatează). Soarele care se reflectă în el creează imagini de neuitat. De vizitat sunt și grotele, o lume galben-aurie, cu o mulțime de forme ciudate.
Aici se află și cel mai important bioclimat din Marea Mediterană, denumit Preeriile Posidonia, care se găsește în adâncurile apelor insulelor Ibiza și Formentera. Acestea produc o mare cantitate de oxigen și sunt habitatul a sute de specii de viețuitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu